Hän oli ostanut perheelleen omakotitalon, joten Petteri päätti hankkia koiran.
Kuka ihmeen hän? Onko Petteri sama henkilö kuin edellä mainittu hän vai kenties joku muu? Tämä virke on hämmentävä, koska pronominilla hän viitataan henkilöön, jota ei ole aiemmin mainittu.
He päättivät muuttaa kotinsa käyttämättömän kerroksen hotelliksi, joten Liisan ja Matin kädentaidoista oli paljon hyötyä.
Tässä on samanlainen ongelma, eli he ei kerro lukijalle mitään, koska tekstissä mainittuja henkilöitä ei ole esitelty lukijalle. Onko Liisan ja Matin kädentaidoista hyötyä heille itselleen vai ehkäpä heidän ystävilleen?
Pronominilla, kuten hän tai he, viitataan aina johonkin pääsanaan tai lauseeseen eli ns. korrelaattiin. Näissä esimerkeissä korrelaatteja olivat Petteri, Liisa ja Matti. Pronominilla pitää viitata taaksepäin eli johonkin jo mainittuun asiaan, tai muutoin lukija ei voi tietää, mistä on kyse. Varsinkin englanninkielisissä teksteissä pronomini on usein mainittu ennen pääsanaa, ja valitettavasti samainen järjestys on usein lipsahtanut myös käännöksiin. Lopputulos on sekava, ja myöhemmin annettu selvennys voi vain hämmentää. Oikein käytettynä pronomineilla kuitenkin vältytään liialliselta toistolta, ja viesti on selkeä.
Petteri oli ostanut perheelleen omakotitalon, joten hän päätti hankkia koiran.
Liisa ja Matti päättivät muuttaa kotinsa käyttämättömän kerroksen hotelliksi, joten heidän kädentaidoistaan oli paljon hyötyä.