Tänä vuonna Lukuviikkoa vietetään 17.–23.4. Lukuviikko on Lukukeskuksen järjestämä lukutaitokampanja, ja sitä on järjestetty jo vuodesta 1997 lähtien. Lukuviikon tavoitteena on antaa tietoa lukemiseen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Tänä vuonna Lukuviikon teema on lukemisen monet muodot, eli kampanjassa annetaan tietoa siitä, miten lukemisen tavat ja digitaaliset alustat vaikuttavat lukemiseen.
Lukukeskuksen sivuilla on paljon arvokasta materiaalia lukutaidosta ja lukemisesta, kuten 10 faktaa lukutaidosta maailmalla -tietopaketti. Sen mukaan maailmalla jopa joka seitsemäs aikuinen ei osaa lukea, ja Suomessakin jopa 11 %:lla aikuisista on heikko lukutaito. Siksi on erityisen merkityksellistä, että tärkeät tiedot ovat saatavilla saavutettavasti eikä keskitytä pelkästään esimerkiksi digitaalisten alustojen vaan myös sisältöjen saavutettavuuteen. Saavutettavuusdirektiivi velvoittaa viranomaisia, mutta myös muiden toimijoiden olisi hyvä panostaa selkeään kieleen. Lisäksi selkokieliset sisällöt ovat tärkeitä monille. Selkokielessä käytetään helppoja sanoja ja virkkeitä, ja se on vielä helpompaa kuin selkeä yleiskieli.
Lukuviikkoon voi osallistua vaikkapa hyödyntämällä Lukukeskuksen tarjoamia materiaaleja tai kertomalla, miten itse aikoo viettää Lukuviikkoa. Itse aion lukea nuoremmalle lapselle pari uutta kirjaa ja kannustaa vanhempaa lasta lukemaan itsenäisesti. Itse aion lukea loppuun Satu Rämön Rósa & Björkin. Seuraavaa kirjaa en ole vielä päättänyt, joten otan mielelläni vastaan kirjasuosituksia. Lisäksi aion osallistua Oulun Pekurin kirjastossa järjestettävään Selkokieli-iltaan torstaina 20.4.2023 klo 18.