Kävin hiljattain Kansallismuseossa kiertämässä Toista maata -näyttelyn. Vähättelemättä näyttelyn muita osia, sanojen etymologiasta eli alkuperästä kertova seinämä jäi erityisesti mieleen. Seinämällä oli suomenkielisiä sanoja ja edessä nappi, josta painamalla näkyi aina yhden sanan alkuperä. Emme malttaneet jatkaa matkaa, ennen kuin olimme käyneet läpi jokaisen sanan alkuperän. Tästä inspiroituneena selvitin muutaman pääsiäiseen liittyvän sanan alkuperän.
pääsiäinen
Ehkä hieman yllättäen sana pääsiäinen on johdettu verbistä päästä. Sillä viitataan paaston päättymiseen. Päästäänpä siis siitäkin eroon. Kielitoimiston mukaan pääsiäinen on ollut suomen kirjakielessä jo 1500-luvulta asti. Tästäkin sanasta on kiittäminen Mikael Agricolaa.
rairuoho
Taustalla on englannin ryegrass. Yhdyssana on osittain käännöslaina, eli alkuosa on lainattu suoraan ja jälkiosa on käännetty.
mämmi
Mämmiä vastaava sana on myös suomen sukukielissä karjalassa ja vatjassa sekä viron murteissa. Se tarkoittaa mallasjauhoilla päällystettyä leipää. Pohjoissaamen meađmma tarkoittaa raakaa leipää tai puuroa.
Hyvää pääsiäistä! Tutustu myös blogissa aiemmin julkaistuun pääsiäisloruun.
Lähteet:
kotus.fi
www.kieliluotsi.fi/lokikirja/paasiainen-paastaa-mutta-mista/
www.dsh.fi/fi/ajankohtaista/50-oppilasblogi/890-paasiainen-ennen-ja-nyt