Kaikkien (meidän) kieliammattilaisten kannattaisi muistaa, että kieleen liittyvät asiat ovat usein makuasioita. Monta kertaa on nimittäin niin, että ei ole yhtä ainutta oikeaa vastausta tai tapaa ilmaista jokin asia, vaan hyviä ja kelvollisia ratkaisuja on paljon. Omien näkemysten voimakas ajaminen ja muiden näkemysten jatkuva jyrääminen ei kielellisissäkään makuasioissa ole kohteliasta. Jokainen voi omissa teksteissään käyttää juuri sitä oikeaksi kokemaansa ratkaisua, mutta muutoin on hyvä antaa tilaa kielelliselle rikkaudelle.
Kielen ammattilaiset antavat usein palautetta kirjoittajille, yhtä lailla kollegoille kuin maallikoillekin, ja palautetta antaessa kannattaa olla armollinen. Vaikka osaisi itse kaiken (tai ainakin kuvittelisi osaavansa) ja kokisi osaavansa kieliasiat ylivertaisesti palautteen saajaan nähden, palautetta voi antaa kannustavasti. Hyvä sääntö on antaa yhden kriittisen huomion vastapainoksi kaksi hyvää ja kannustavaa kommenttia.
Aina ei tietenkään ole mahdollista antaa positiivista palautetta oikeassa suhteessa negatiiviseen nähden, mutta silloin on erityisen tärkeää pitää palautteen sävy kannustavana ja perustella palautteensa. Palautetta ei kannata antaa hirveässä kiireessä, koska silloin kommenteista tulee helposti lyhyitä ja töksähtäviä. Esimerkkejä huonosti annetusta palautteesta:
1. Ei koskaan näin! Jotenkin toisin!
2. Kömpelö. Muotoile uudelleen.
3. Käännöksestä näkee, ettei kääntäjä ole ymmärtänyt alkutekstiä.
4. Käännös on tehty hutiloiden ja kiireessä.
Palautetta antaessa pitää muistaa, että palautetta annetaan tehdystä työstä ei kirjoittajan persoonasta tai ammattitaidosta. Sarkasmi tai ironia eivät kuulu hyvään palautteeseen, sillä niihin liittyy suuri väärinymmärryksen mahdollisuus. Myöskään ylimalkaisista kommenteista ei ole apua. Kirjoittaja on voinut hioa kommentoitua tekstikohtaa pitkään ja hartaasti, jolloin ”jotenkin toisin” -tyyppiset kommentit herättävät vain epätoivoa. Palautteen antajan kannattaa siis tähdentää, mihin suuntaan tekstiä pitäisi hänen mielestään muuttaa. Hyvään palautteeseen kuuluu myös keskusteleva sävy, varsinkin jos tekstiä hiotaan yhdessä eteenpäin. Edellä annetut kommentit voisi muotoilla vaikka seuraavasti:
1. Voisiko tähän sopia [ehdotettu sana]?
2. En saanut ajatuksesta ensilukemalla kiinni, voisiko tämän muotoilla toisin, esim. seuraavasti [ehdotettu muotoilu]?
3. Ymmärsin alkutekstin vähän eri tavalla, eli tarkoitettaisiinkohan tässä [ehdotettu muotoilu].
4. Käännöksessä oli muutamia lyöntivirheitä, mutta muuten se oli hyvä.
Palautetta antaessa kannattaa siis muistaa, että kieliasiat ovat usein makuasioita. Ja että makuasioista voi toki kiistellä, mutta aina se ei ole hyödyllistä eikä edes kohteliasta.