Suomen kielessä käskymuoto toimii luontevimmin sellaisten verbien kanssa, jotka ilmaisevat tahdonalaista ja tarkoituksellista toimintaa. Tyypillisiä esimerkkejä ovat vaikkapa Syö! Istu! ja Avaa ovi! Esimerkit ovat tekoja, joita voi käskeä tekemään. Kaikki verbit eivät kuitenkaan taivu yhtä luontevasti käskymuotoon.
Monet verbit kuvaavat tilanteita, joita ei voi kontrolloida. Siksi ne kuulostavat oudolta käskymuodossa. Esimerkiksi verbit pudota, unohtaa, kuolla tai mennä rikki viittaavat usein tahattomiin tilanteisiin. Putoa! tai Mene rikki! kuulostavat lähinnä huvittavilta. Käskymuodon luonteva käyttö vaatii siis ns. volitionaalisuutta: teon pitää olla sellainen, jonka voi halutessaan tehdä.
Eri kielissä käskymuotoa käytetään eri tavoin. Esimerkiksi englannissa Learn! on luonteva imperatiivi, mutta Opi! kuulostaa jäykältä tai luonnottomalta. Suomeksi olisi luontevampaa sanoa Opettele! tai Opiskele! Ne viittaavat tekemiseen. On mahdollista käskeä itsensä opiskelemaan, mutta oppimista ei voi taata, vaikka luultavasti opiskellessa jotain oppiikin.
Kieli kuitenkin elää, ja jotkut epätavalliset käskymuodot toimivat tietyissä tilanteissa.
- Unohda koko juttu! – tämä on vakiintunut ilmaus
- Hajoa siihen! – ironinen sävy mahdollistaa oudommankin verbin käytön
- Mene rikki! – ilmaus on kieliopillisesti oikein, muttei kovin käyttökelpoinen, vaikka ehkä sillekin on jossakin asiayhteydessä paikkansa.
Lue myös samaa aihetta sivuava kirjoitus https://www.sanastelua.fi/saa-loyda-tunne/.