Adessiivi on suomen kielen paikallissijamuoto, jolla on monta merkitystä. Sillä voidaan kertoa jonkun tai jonkin olevan jossakin paikassa (Tapasimme kaupungilla.). Sillä voi ilmaista aikaa (Aamulla menen kuntosalille.), välinettä (Pyyhin pölyt rätillä.), keinoa (Ajan töihin pyörällä.), omistajaa (Talonmiehellä on yleisavain.) tai joskus myös tapaa, mutta kielenhuolto-oppaissa kehotetaan karttamaan tavan adessiivia.
Adessiivia käytetään nykyään usein myös muissa merkityksissä, jotka eivät ole mitään yllä mainituista.
Varaa hotelli ilmaisella peruutuksella.
Tarjoukset joustavalla lippukäytännöllä
Väliovi liitutaululla
Peili hyllyllä
Adessiivimuodot voisi korvata luontevammin esimerkiksi sivulauseilla.
Varaa hotellimajoitus, jonka voi perua ilmaiseksi.
Tarjoukset, joihin sisältyy joustava lippukäytäntö
Väliovi, jossa on liitutaulu
Peili, jossa on hylly
Edellisessä julkaisussani pohdin lauseenvastikkeiden käyttöä. Erityisesti jos lauseenvastikkeita on useita peräkkäin, merkitys jää epäselväksi. Sivulauseella saman asian voisi ilmaista selkeämmin. Mielestäni yllä olevissa esimerkeissä on nähtävissä samankaltainen ilmiö. Ilmeisesti adessiivilla halutaan ilmaista asia lyhyesti. Mahdollisesti tarkoitus on tehdä tekstistä lennokas, sillä erityisesti mainosteksteissä on esimerkkejä tällaisesta käytöstä. Tällainen lennokkuus kuitenkin kostautuu, sillä adessiivin merkitys jää epämääräiseksi. Esimerkeissä ei kuvata keinoa eikä välinettä eikä mitään muutakaan adessiivin merkityksistä. Väliovi ei ole kirjaimellisesti liitutaulun päällä tai peili hyllyllä, eikä ilmainen peruutus ole keino varata hotelli. Vaikka lukija voisikin päätellä, mitä kirjoittaja tarkoittaa, on silti suositeltavaa noudattaa suomen kielen sääntöjä ja kirjoittaa selkeästi ja yksiselitteisesti, jotta lukijan ei tarvitse arvailla. Tämä pätee erityisesti silloin, kun teksti on suunnattu ns. suurelle yleisölle, jolle aihe ei välttämättä ole tuttu. Sivulause on oiva vaihtoehto näissäkin tapauksissa. Se ei mielestäni tee tekstistä tönkköä, jollei ketjuteta useita sivulauseita peräkkäin. Kuitenkin monet tuntuvat vieroksuvan sivulauseen käyttöä ja pitävät muita vaihtoehtoja ikään kuin tyylikkäämpinä.
Adessiivin liikakäyttöä näkyy myös muissa tapauksissa, eikä niitä aina saa paranneltua sivulauseella.
Matkusta suuremmalla joustavuudella.
Ruokailu turvaväleillä.
Hotelli on arvosteltu siisteydestä pisteillä 4,5.
Löydä mielenrauha matkatarjouksella.
Nämä esimerkit ovat mahdollisesti jopa edellisiä epäselvempiä, ja joidenkin merkitystä voisi olla vaikea ymmärtää näkemättä lähdetekstiä. Esimerkit voisi ilmaista paremmin esimerkiksi näin:
Joustavuutta matkustamiseen
Ruokailun aikana on pidettävä turvavälit.
Hotelli on saanut 4,5 pistettä siisteydestä.
Voit tarttua matkatarjoukseen rauhallisin mielin.
Mistä tällainen ilmiö sitten johtuu? Luultavasti muut kielet selittävät ainakin osaksi adessiivin liikakäyttöä. Usein englannin ”with” on käännetty adessiivimuodoksi. Mahdollisesti se sekoitetaan myös lauseenvastikkeisiin, ja sillä korvataan sivulauseita. Nämä syyt eivät kuitenkaan selitä kaikkia tapauksia, joten ilmeisesti adessiivin monikäyttöisyys on ikään kuin sokaissut ihmiset ajattelemaan, että adessiivimuoto sopii paikkaan kuin paikkaan. Ihan joka yhteydessä sitä ei kuitenkaan voi käyttää, vaikka monta merkitystä sillä onkin.