Eli-sana on konjunktio, jolla voi yhdistää kaksi rinnasteista lausetta tai lauseenjäsentä toisiinsa. Se siis osoittaa, että sen molemmin puolin olevat sanat tai lauseet joko tarkoittavat samaa tai vastaavat jotenkin toisiaan kyseisessä yhteydessä. Usein eli-sanan perässä on selitys sitä edeltävälle osalle.
Seuraava kokous pidetään kahden viikon kuluttua eli 11.12.2023.
Eli ja pilkku
Eli-sanan eteen ei tarvita pilkkua, jos sillä rinnastetaan sanoja tai lauseenjäseniä, jotka eivät ole lauseita.
Vasu eli varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan jokaiselle päiväkodissa olevalle lapselle.
Lapsen sukupuoli-identiteetti eli lapsen sisäinen kokemus omasta sukupuolestaan alkaa kehittyä varhain.
Ensimmäisessä esimerkissä rinnastetaan vasu ja varhaiskasvatussuunnitelma. Toisessa esimerkissä lapsen sukupuoli-identiteetti ja lapsen sisäinen kokemus omasta sukupuolestaan. Kummassakaan esimerkissä ei siis rinnasteta kokonaisia lauseita.
Eli-sanaa edeltää pilkku, jos sen molemmin puolin on itsenäinen päälause. Jos eli-sanan ympärillä olevat lauseet eivät ole itsenäisiä, pilkkua ei käytetä.
Kukaan ei ole seppä syntyessään, eli taidon oppiminen vaatii harjoittelua.
Petri toteutti pitkäaikaisen haaveensa eli muutti Italiaan.
Ensimmäisessä esimerkissä molemmat lauseet toimivat myös itsenäisesti. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Taidon oppiminen vaatii harjoittelua. Ne ovat siis itsenäisiä päälauseita, jolloin ennen eli-sanaa tarvitaan pilkku. Toisessa esimerkissä lauseet eivät ole itsenäisiä, koska niillä on yhteinen lauseenjäsen Petri. Silloin eli-sanaan eteen ei tule pilkkua.
Eli-sanan eteen ei tule pilkkua myöskään silloin, kun sen molemmilla puolilla on sivulause. Alla olevassa esimerkissä ”pilkkua ei käytetä” on päälause. Sen perässä on kaksi rinnasteista sivulausetta.
Pilkkua ei käytetä, jos lauseet eivät ole itsenäisiä eli niillä on yhteisiä lauseenjäseniä.
Eli on ns. rinnastuskonjunktio. Samoja pilkutussääntöjä voi soveltaa muihinkin rinnastuskonjunktioihin. Niitä ovat esimerkiksi ja, sekä, tai ja mutta.
Oheisissa lähteissä on tarkempaa tietoa pilkutuksesta rinnastuskonjunktioiden yhteydessä:
http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/87#valissa
http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/98