Annoin muutamia esimerkkejä tyypillisistä kirjoitusvirheistä aiemmassa julkaisussa. Huolittelematonta tekstiä on kaikkialla, joten tyypilliset kirjoitusvirheet voivat alkaa näyttää niin tutuilta, että ne tuntuvat jo oikeilta. Ohessa siis vielä muutama oikeinkirjoitusvinkki.
suomen kielinen
Suomenkielinen on adjektiivi ja yksi sana. Se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Myös suomen kieli kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, mutta se ei ole yhdyssana.
koittaa
Koittaa voi olla myös oikein, mutta sen merkitys ei ole kokeilla tai yrittää. Silloin pitäisi käyttää sanaa koettaa. Vertaa esimerkkejä:
Koetan tehdä sen huomenna. (yrittää, kokeilla)
Aamu koittaa huomennakin. (valjeta, sarastaa)
tottakai
Totta kai kirjoitetaan erikseen.
erinlainen
Erilaisesta näkee monenlaisia variaatioita, kuten erinlainen tai erillainen. Sana muodostuu kuitenkin sanasta eri sekä päätteestä -lainen eli erilainen.
25.1
Kun päiväys kirjoitetaan numeroin, piste tulee myös kuukauden perään. Jos virke päättyy päivämäärään, yksi piste riittää, mutta pilkku merkitään normaalisti. Esimerkiksi näin:
Julkaisen tämän kirjoituksen 25.1., joka on maanantai.
Jos jonkin sanan kirjoitusmuoto askarruttaa, Kielitoimiston sanakirja on luotettava apuväline, josta oikeinkirjoituksen voi tarkistaa.