Aikaa ilmaiseva kun-lause voidaan ilmaista tiiviimmin niin kutsutulla tehdessä-rakenteella, jota kutsutaan myös temporaaliseksi lauseenvastikkeeksi. Kyseinen rakenne on teksteissä aika tavallinen, mutta välillä tekijä jää siinä tiivistyksen jalkoihin. Tiivistettyyn muotoon saattaakin päätyä eri tekijä kuin alkuperäiseen kun-lauseeseen.
Tehdessä-rakenteella on kaksi muotoa: aktiivimuoto (tehdessä) ja passiivimuoto (tehtäessä). Oikea muoto riippuu kun-lauseen tekijästä eli periaatteessa siitä, onko selvää tekijää vai ei. Jos tehdessä-rakenne korvaa sellaisen kun-lauseen, jossa on joku selvä yksittäinen tekijä (esim. hän), käytetään tehdessä-muotoa. Jos taas kun-lauseen verbi on passiivissa eli tekijä on joko tuntematon, salattu tai yleinen, käytetään tehtäessä-muotoa.
Ensin esimerkkejä rakenteen passiivimuodosta ja sitä vastaavista kun-lauseista:
Ulkoisia vaatimuksia noudatettaessa jouluvalmistelut voivat mennä metsään.
kun-lause: Kun ulkoisia vaatimuksia noudatetaan, jouluvalmistelut voivat mennä metsään.Lahjavalintoja tehtäessä arvioidaan myös niiden vaikutusta vastaanottajaan.
kun-lause: Kun lahjavalintoja tehdään, arvioidaan myös niiden vaikutusta vastaanottajaan.Lahjojen toimitusjärjestelmää käytettäessä hyödynnetään sen taianomaisuutta.
kun-lause: Kun käytetään lahjojen toimitusjärjestelmää, hyödynnetään sen taianomaisuutta.
Jos tekijä on tiedossa tai se on jokin tietty persoona, käytetään aktiivimuotoa:
Ulkoisia vaatimuksia noudattaessa (äiti) voi mennä jouluvalmisteluissa metsään.
kun-lause: Kun (äiti) noudattaa ulkoisia vaatimuksia, (hän) voi mennä jouluvalmisteluissa metsään.Lahjavalintoja tehdessä (isä) arvioi myös niiden vaikutusta.
kun-lause: Kun (isä) tekee lahjavalintoja, (hän) arvioi myös niiden vaikutusta.Lahjojen toimitusjärjestelmää käyttäessä (tonttu) hyödyntää sen taianomaisuutta.
kun-lause: Kun (tonttu) käyttää lahjojen toimitusjärjestelmää, (hän) hyödyntää sen taianomaisuutta.
Tehdessä-rakenteeseen voi vahingossa lipsahtaa väärä muoto, mutta kun-lauseen avulla oikea muoto yleensä selviää. Sitä paitsi ihan tavallinen kun-lause on oikein käypä vaihtoehto sekin!