Sivulauseen voi korvata tiivistävällä lauseenvastikkeella. Lauseenvastiketta, joka korvaa että-lauseen, kutsutaan referatiiviseksi lauseenvastikkeeksi tai tekevän-rakenteeksi. Seuraavat virkkeet ovat esimerkkejä tekevän-rakenteesta, ja suluissa on annettu niitä vastaava että-lause:
Maggie tunsi äänensä värisevän hallitsemattomasti. (Maggie tunsi, että hänen äänensä värisi…)
Richard vaistosi hänen lähestyvän ja kääntyi häntä kohti. (Richard vaistosi, että hän lähestyi…)
Haluan sinun teeskentelevän, että olet poikaystäväni. (Haluan, että sinä teeskentelet, että…*)
Vuode tuntui vetävän heitä magneetin lailla puoleensa. (Tuntui, että vuode veti…)
Tekevän-rakenteella saa vaihtelua tekstiin, jos sivulauseita olisi muutoin paljon. Rakenteella voi myös välttää tilanteen, jossa olisi kaksi toisilleen peräkkäistä mutta ei samanarvoista että-lausetta korvaamalla niistä toisen tekevän-rakenteella. (Esimerkeistä tällainen tapaus on merkitty tähdellä.)
Edellä annetuissa esimerkeissä tekeminen tapahtuu nyt, samanaikaisesti. Jos kertoo menneisyyden tapahtumista ja haluaa käyttää tiiviimpää muotoa, että-lauseen tekeminen ilmaistaan tehneen-muodossa seuraavasti:
Hän huomasi saaneensa useita viestejä. (Hän huomasi, että hän oli saanut…)
Richard tunnusti ostaneensa sormuksen. (Richard tunnusti, että hän oli ostanut…)
Joskus tekevän-rakennetta käyttävän on vaikea päättää, missä muodossa tekemisen kohdetta ilmaiseva sana pitäisi olla. Nyrkkisääntö on, että kohde tulee samassa muodossa kuin se olisi vastaavassa että-lauseessa. Silti, jos tiivistys tekee tekstistä tulkinnanvaraisen, kannattaa käyttää lauseenvastikkeen asemesta että-lausetta.
Tekevän-rakennetta ei voi käyttää kielteisen tekemisen tiivistämiseen, vaan kielteinen asia on ilmaistava että-lauseella.