Komparatiivia eli adjektiivin vertailumuotoa tulisi hyvässä asiatyylissä käyttää niin, että kerrotaan myös sen vertailukohde. Usein vertailussa käytetään kuin-sanaa, mutta myös entinen-sanalla voidaan viitata ylipäätään aiempaan tai menneeseen. Esimerkiksi seuraavasti:
Jotkin ajanjaksot ovat merkityksellisempiä tutkimukselle kuin toiset.
He ovat kiivaampia kuin muut mutta samalla myös ystävällisempiä.
Kisaviikonlopusta tulee entistä jännittävämpi.
Komparatiivia käytetään kuitenkin myös edellä kerrotun ohjeen vastaisesti niin, ettei vertailukohdetta mainita. Jos vertailukohde ilmenee tekstiyhteydestä, ei sitä välttämättä tarvitsekaan sanoittaa. Esimerkiksi seuraavissa esimerkeissä vertailukohde on pääteltävissä:
Harjoitusten ansiosta energiatasoni oli parempi.
Toimintaa motivoi halu tehdä maailmasta kauniimpi paikka.
Edellä annettujen esimerkkilauseiden vertailukohteena on aiempi tilanne: energiataso on parempi kuin ennen ja maailmasta tulee entistä kauniimpi paikka. Jos taas vertailukohde ei ole pääteltävissä eikä sitä tekstissä mainita, jää se lukijan arvailujen varaan. Näin tekstin sanomakin jää epäselväksi:
Esitystapa oli visuaalisesti näyttävämpi.
Viesti oli persoonallisempi tapa olla vuorovaikutuksessa.
Kahdessa viimeisessä esimerkkilauseessa komparatiivin vertailukohde ei selviä, vaan teksti herättää kysymyksiä. Mihin esitystapaa tai vuorovaikutustapaa oikein verrataan?
Jos vertaat, kerro mihin vertaat!