Liian tiiviiksi puristettu teksti voi johtaa väärinymmärryksiin, ja varsinkin väärin käytetyt lauseenvastikkeet hämärtävät tekstin merkitystä.
Yksi punakynämerkintöjä ahkerasti keräävä tiivistys on tehden-muoto, eli niin sanottu modaalinen lauseenvastike. Kun sitä käytetään oikein, se kuvaa, millä tavalla jotakin tehdään. Oikein käytettynä se siis voidaan korvata ilmauksella ”siten että”, kuten seuraavat esimerkit havainnollistavat:
Korjaan manaillen. = Korjaan siten että manailen (samaan aikaan).
Käännän ihmetellen. = Käännän siten että ihmettelen (samaan aikaan).
Lähdin matkaan juosten. = Lähdin matkaan siten että juoksin.
Jos tehden-muotoa käytetään runsaasti tai jos sillä kuvataan eriaikaista tekemistä verrattuna lauseen pääverbiin, merkitys voi hämärtyä:
Hankkeen tarkoitus on näitä työkaluja hyödyntäen kehittää torjunta-aineiden vuoksi pilaantuneen maan biopuhdistuksen strategiaa käyttäen atrasiinia malliaineena.
Näyttelytöissä aihe on alun perin konkreettinen, mutta mielikuvitusta ja erilaisia teknillisiä keinoja käyttäen nämä taiteilijat ovat irrottaneet aiheen todellisuudesta.
Usein onkin selvempää ilmaista tehden-muoto toisin. Jos tekeminen on eriaikaista, kannattaa käyttää kahta virkettä ja erottaa ne ja-sanalla. Näin väärinymmärryksen vaaraa ei jää.
Hankkeen tarkoitus on näiden työkalujen avulla kehittää torjunta-aineiden pilaamaan maan biopuhdistuksen strategiaa. Tässä käytetään malliaineena atrasiinia.
Näyttelytöissä aihe on alun perin konkreettinen, mutta nämä taiteilija ovat käyttäneet mielikuvitusta ja erilaisia teknillisiä keinoja ja irrottaneet aiheen todellisuudesta.
Oikein ja kohtuudella käytettyinä lauseenvastikkeet elävöittävät tekstiä, mutta jos esimerkiksi haluaa tuottaa saavutettavaa sisältöä, lauseenvastikkeiden käytön voi hyvällä omallatunnolla unohtaa kokonaan, sillä saavutettavuusohjeissa niitä kehotetaan välttämään.