Kirjoitatko työssäsi, mutta et tahdo muistaa koulussa opetettuja oikeinkirjoitussääntöjä? Haluaisitko viilata tekstiäsi vielä ennen kuin lähetät sen oikolukijalle? Tässä kootusti viiden kohdan muistilista siihen, mitä sanoja tai rakenteita sinun kannattaa välttää, jos haluat tekstistäsi selkeän ja hyvän. Jos siivoat nämä pois tekstistäsi, saat sanomasi selvemmin perille.
1. Toimesta-rakenne
Toimesta-rakennetta pidetään kapulakielisenä, sillä se mutkistaa sanottua. Jos tekijä on selvillä, älä käytä toimesta-rakennetta ja siihen liittyvää passiivia vaan kerro selvästi, kuka tekee mitäkin.
2. Osalta
Ilmaus jonkin osalta tekee erityisesti pitkistä virkkeistä vaikeaselkoisia, ja sitäkin pidetään kapulakielisenä ilmauksena. Pääset osalta-sanasta eroon esimerkiksi sanajärjestystä muuttamalla tai käyttämällä sijamuotoja.
3. Suhteen tai kohdalla
Suhteen ja kohdalla -sanat ovat nekin usein turhia täytesanoja, jotka mutkistavat tekstiä ja sen sanomaa. Pääset niistä eroon samoin keinoin kuin osalta-sanasta: miettimällä sanajärjestyksen uusiksi tai käyttämällä sijamuotoja.
4. Suorittaa ja muut tyhjähköt verbit
Tehdä- ja suorittaa ovat hyviä ja käypiä verbejä, mutta niitä ei kannata käyttää turhaan. Älä kirjoita ”maa tekee rakettilaukaisun” tai ”hän suorittaa treeniä” vaan ”maa laukaisee raketin” ja ”hän treenaa”.
5. Lauseenvastikkeiden runsas käyttö
Jos lauseenvastikkeet yhtäkkiä kiellettäisiin kokonaan ja teksteissä saisi käyttää vain sivulauseita, muuttuisi kieli köyhemmäksi ja tylsemmäksi. Älä kuitenkaan käytä lauseenvastikkeita liikaa – jos teksti pursuaa niitä, lukijan on vaikea pysyä kärryillä tekstin sanomasta. Jos et ole varma, osaatko käyttää lauseenvastikkeita oikein eli niiden merkityksen mukaisesti, vältä niiden käyttöä.