Huono aloitus karkottaa aina lukijat. Jos aloitus on pielessä, kirjoittaja menettää yleisönsä, vaikka tekstillä olisi hyvä otsikko ja teksti olisi kokonaisuudessaan hyvä.
Väite ei tietenkään pidä paikkaansa. Ihmiset lukevat tekstejä huonoista aloituksista huolimatta joko siksi, että ovat kiinnostuneita aiheesta, tai siksi, että heidän on pakko lukea niitä esimerkiksi opintoja varten. Jos aihe kiinnostaa lukijaa, pitkäveteinen aloitus ei karkota häntä. Hyvä aloitus kuitenkin koukuttaa ja houkuttelee myös vähemmän kiinnostuneita lukijoita.
Asiapitoisessa tekstissä on erityisen tärkeää heti alussa kertoa lyhyesti ja ytimekkäästi, mistä tekstissä on kyse. Näin aiheesta kiinnostunut lukija jatkaa lukemista, vaikkei hänen olisi pakko. Lyhyt ja ytimekäs aloitus tarkoittaa eri teksteissä eri asiaa. Blogikirjoituksen varsinainen aloitus on muutamia rivejä, mutta 500-sivuisessa elämäkerrassa se voi olla useita sivuja.
Aloituksessa lukijaa voi yrittää koukuttaa tekstin pariin esimerkiksi esittämällä lukijalle provosoiva väite tai kysymys, kertomalla jokin yllättävä fakta tai aloittamalla tarinalla.
Tämän tekstin alussa oleva väite ”huono aloitus karkottaa aina lukijat” voi herättää lukijassa vastaväitteitä. Tällainen provosoiva väite houkuttaa siis jatkamaan lukemista – lukija haluaa nähdä, miten kirjoittaja yrittää perustella väitteensä.
Myös tekstin alussa esitetty kysymys voi herättää lukijassa kiinnostusta. Esimerkiksi tämän tekstin olisi voinut aloittaa kysymyksellä: Oletko koskaan miettinyt, miksi jotkin tekstit imaisevat mukaansa ja toiset eivät? Alun kysymys voi houkutella lukijaksi myös jonkun sellaisen, joka ei ole aiemmin tullut ajatelleeksi esitettyä kysymystä.
Jokin yllättävä fakta tekstin alussa voi sekin herättää lukijan kiinnostuksen. Kyse voi olla vaikkapa tekstin aiheeseen liittyvästä tutkimustuloksesta, josta kerrotaan tekstissä tarkemmin. Tai elämäkerta voisi alkaa jollakin hätkähdyttävällä paljastuksella, jonka kuultuaan lukijan on melkein pakko jatkaa kirjan lukemista.
Tekstin voi aloittaa myös sellaisella anekdootilla tai tarinalla, johon lukija voi samaistua ja joka liittyy tekstin aiheeseen. Erityisen hyvin tämä toimii elämänhallintaan liittyvässä tietokirjallisuudessa. Jos lukija kärsii unettomuudesta, lyhyt kuvaus unettomuutta potevan kanssaihmisen päivästä herättää tunteita ja vastakaikua. Lukijassa herää tunne, että tämä kirjahan on juuri minulle.
Jos hyvän aloituksen keksiminen tuntuu vaikealta, voi aloituksen kirjoittaa viimeisenä!